Rodzaje urządzeń chłodniczych oraz mroźniczych w gastronomii
Urządzenia chłodnicze i mroźnicze w gastronomii dzielimy na trzy grupy:
– Technologiczne – mają one zastosowanie w obróbce lub produkcji półfabrykatów lub wyrobów spożywczych w gastronomicznych zakładach
– Magazynowe – dzięki nim przechowywane są zapasy spożywczych produktów. Najczęściej umieszczane na zapleczu zakładu gastronomicznego
– Ekspedycyjne – używane jako wyposażenie sal zakładów lub lokali konsumenckich.
Urządzenia chłodnicze mają w sobie cechy urządzenia zarówno technologicznego, ekspozycyjnego czy magazynowego. O tym w jakiej grupie dany sprzęt się znajduje zależy od jego podstawowej funkcji.
Komory chłodnicze i mroźnicze
Ten rodzaj sprzętu zalicza się do grupy urządzeń magazynowych. Zakres temperatury chłodzenia wynosi od -28 stopni Celsjusza do -10 oraz od 0 do +15 stopni Celsjusza. Urządzenie to jest zbudowane z poliuretanowych płyt, które są obustronnie pokryte nierdzewną blachą stołową albo ocynkowaną. Postać tych urządzeń to pomieszczenia o różnorodnych pojemnościach oraz powierzchniach. Wymagane jest specjalne i odpowiednie miejsce na umiejscowienie skraplacza i sprężynki, jak i również instalacji chłodniczej. Skraplacz tej komory musi być poprawnie chłodzony. Może być ona także wyposażona w krańcowy wyłącznik, który działa tak, że powoduje w momencie otwarcia jej drzwi, automatycznie włączenie światła w komorze, a także zatrzymanie wentylatorów chłodnicy powietrza. Niektóre modele posiadają karty sieciowe oraz sterowniki mikroprocesorowe, które pozwalają na monitorowanie stopnia temperatury, jej wydruki, automatyczne powiadomienie obsługi technicznej zakładu lub lokalu, a nawet wysłanie mailem albo smsem informacji o awarii do serwisu.