Do produkcji wędlin stosowane są różne substancje. Niektóre z nich nie są zdrowe, a nawet mogą być przyczyną poważnych schorzeń, w tym nowotworów. Takim dodatkiem jest azotyn sodu, który, niestety, obecny jest w wielu produktach mięsnych dostępnych na sklepowych półkach.
Czym jest azotyn sodu?
Azotyn sodu, inaczej azotan (III) sodu, jest solą kwasu azotowego i sodu. Zaliczany jest do azotynów – nitrytów. To popularny konserwant stosowany jako dodatek do żywności oznaczony symbolem E250.
Najczęściej azotyn sodu używany jest do peklowania mięsa. To składnik soli peklowej (peklującej), inaczej saletry. Ogranicza namnażanie się bakterii, działa jak przyprawa, ponieważ ma słony smak, a także nadaje mięsu różowawy kolor.
Dlaczego lepiej unikać azotynu sodu?
Konserwant azotyn sodu nie jest obojętny dla zdrowia człowieka. W podwyższonej temperaturze – przy smażeniu, pieczeniu, gotowaniu i w kwaśnym środowisku układu pokarmowego przekształca się w toksyczne nitrozoaminy.
Nitrozoaminy podejrzewane są o działanie rakotwórcze. Z tego powodu azotyny oraz azotany używane jako konserwanty są zaliczane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem do substancji prawdopodobnie rakotwórczych dla człowieka.
Naturalne wędliny bez azotynu sodu
Alternatywą dla sztucznie konserwowanych produktów są naturalne wędliny paczkowane bez szkodliwych dodatków. Dzisiaj ma je w ofercie coraz więcej marek.
Naturalne wędliny bez konserwantów nie zawierają azotynu sodu. Ich trwałość zapewniają tradycyjne metody konserwowania jak suszenie i wędzenie. Dodaje się do nich również zwykłą sól i inne bezpieczne substancje przedłużające trwałość – cukier, witaminę C działającą jak przeciwutleniacz, przyprawy.
Dobre wędliny nie zawierają:
– sztucznych konserwantów
– stabilizatorów jak fosforany
– wzmacniaczy smaku
– sztucznych barwników
– sztucznych aromatów
Dzięki temu naturalne wędliny paczkowane mogą zachować wyśmienity smak i aromat, ale jednocześnie są bezpieczne dla zdrowia. Do wyboru jest szeroka gama produktów – filet z indyka i kurczaka, schab, szynka, salami, kiełbasy podsuszane.