Wyrabianie ciasta, choć łatwe w domowych warunkach, potrafi być prawdziwym koszmarem w zakładach masowej produkcji. Nawet przy użyciu mikserów ciastowi muszą dawać z siebie wszystko, żeby wyprodukować wystarczającą ilość chleba na czas. Dlatego też w ofertach sklepów gastronomicznych dostępna jest przemysłowa miesiarka do chleba, ciasta, a nawet pizzy, pozwalająca produkować wszelkiego rodzaju masy ciastowe na skalę przemysłową. Czym właściwie jest to urządzenie?
Doskonałe ciasto wyrobione w najszybszy możliwy sposób
Miesiarka gastronomiczna to wielkie, solidne urządzenie służące do mieszania ogromnych ilości składników na ciasto. Dzięki najnowszym technologiom gastronomicznym, miesiarki nie mają problemu z miesianiem nawet najbardziej uporczywych ciast. Co więcej, proces uwzględnia także napowietrzanie i spulchnianie wyrobionej masy ciastowej. Istnieją zarówno różne rodzaje miesiarek, jak i modele wyprodukowane z myślą o wyrabianiu konkretnego typu ciasta, takie jak przemysłowa miesiarka do chleba, lub do ciast ciężkich. Jest to doskonała maszyna dla wszystkich zakładów przemysłowo-gastronomicznych, jednak należy pamiętać, że musi ją obsługiwać odpowiednio przeszkolony pracownik.
Dodatkowe funkcje miesiarek przemysłowych
Tak jak większość narzędzi kulinarnych, miesiarkę można zakupić wraz z dodatkowymi funkcjami i różnymi trybami pracy. Oprócz takich udogodnień jak kółka, automatyczny wyłącznik, czy pokrywy bezpieczeństwa, wiele modeli miesiarek cieszy się funkcją pomiaru temperatury wyrabianego ciasta. Zdecydowanie ułatwi to pracę każdemu ciastowemu. Spora część tego typu maszyn jest też wyposażona w mechanizmy, które zapewniają cichą i płynniejszą pracę miesiarki.