Nasiona chia to inaczej szałwia hiszpańska, zaliczająca się do tzw. superfood. Regularne spożywanie nasion przynosi wiele korzyści dla zdrowia – są one bogate w witaminy, minerały, a także pełne cennych składników odżywczych. Nasiona chia można kupić bez problemów praktycznie w każdym sklepie – warto jednak zwracać uwagę na naturalne pochodzenie wybranego produktu.
Nasiona chia – dlaczego warto włączyć je do diety?
Nasiona chia są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na wzrok, układ sercowo-naczyniowy, a także regulują poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Nasiona są bogate także w witaminy i minerały – zawierają witaminę A, C, E, witaminy z grupy B. Można w nich znaleźć także fosfor, potas, cynk, miedź czy żelazo – jeśli ktoś cierpi na niedobór tych cennych składników, warto by włączył nasiona chia do swojej codziennej diety. W szałwii hiszpańskiej można znaleźć również β-tokoferol oraz α-tokoferol, które są silnymi i skutecznymi przeciwutleniaczami. Przyczyniają się do poprawy wyglądu i poziomu nawilżenia cery, opóźniają procesy starzenia się organizmu, regulują pracę gruczołów łojowych, a do tego wspierają układ odporności.
Jak można wykorzystać nasiona chia?
Nasiona chia kupuje się w formie surowej, są sprzedawane w całości. Można je spożywać w taki sposób – stanowią dobry dodatek do musli, płatków śniadaniowych, sałatek czy koktajli. Nasiona można wykorzystać jako dodatek np. do pieczenia domowego pieczywa czy dietetycznego ciasta. W ciągu dnia wystarczą dwie łyżki nasion, by zapewniły one prawidłową pracę organizmu oraz dostarczyły niezbędnych składników odżywczych. Nie powinno się spożywać większej ilości produktu, który zawiera duże ilości błonnika i w nadmiarze może powodować problemy ze strony układu pokarmowego.