Nowoczesna patelnia Wok jest użytkowana w wielu polskich domach i restauracjach. Okazuje się, że z jej pomocą wykonamy wiele smacznych dań. Istotą smażenia jest krótki czas obróbki termicznej. Samo smażenie jest bardzo szybkie, co doceniają odbiorcy. Składniki warto pokroić na niewielkie kawałki, co da nam pewność równomiernego wysmażenia. Kiedy przyda nam się patelnia Wok? O czym pamiętać podczas wyboru? Dlaczego ten model jest tak popularny?
Smażenie na patelni Wok
Jak korzystać z patelni Wok? Zazwyczaj wybieramy ją podczas smażenia potraw. Najważniejsze jest silne nagrzanie naczynia przed użytkowaniem. Kolejny krok to wlanie do Woka ok. 5 łyżek oliwy lub oleju. Pokrojone mięso wrzucamy do naczynia i smażymy do dwóch minut z każdej strony. Potem zawartość patelni przekładamy do sita. W Woju pozostaje mała ilość tłuszczu, które odlewamy do naczynia. To pozwala przygotować patelnię do usmażenia warzyw. Na początku wrzucamy najtwardsze kawałki, a potem te bardziej miękkie.
Gotowanie na parze
Patelnia Wok daje nam możliwość gotowania na parze. Możemy ugotować mięso, rybę, ryż i warzywa. W celu rozpoczęcia przygotowania dania wlejmy do Woka szklankę wody. Następnie umieszczamy nad wokiem specjalny koszyczek lub metalową wkładkę, a potem umieszczamy tutaj potrawy. Gotowanie trwa od 10 do 20 minut. Wok posłuży nam z powodzeniem także do duszenia potraw. Jak widać, każdy kucharz znajdzie coś dla siebie.
Patelnia Wok to niezastąpione naczynie, które cieszy się sporym zainteresowaniem na rynku. Okazuje się, że ten produkt zakupimy w internetowym sklepie. To spore ułatwienie dla odbiorcy, który chce zaoszczędzić koszty i czas. Mamy do wyboru liczne pojemności, style i wielkości naczynia. Producenci na pierwszym miejscu stawiają dobro klientów, dając nam to, czego oczekujemy.