Palnik do creme brûlée – czy warto go kupić?

Palnik do creme brulee służy, przede wszystkim, do karmelizowania góry tego francuskiego deseru. Przypalona skorupka z cukru to jedna z cech charakterystycznych creme brulee, bez niej to nie to samo. Karmelizowana góra nadaje charakteru i przełamuje łagodny, waniliowy smak kremu. Czy warto mieć specjalny palnik? Czy wykorzystamy go jeszcze do czegoś innego?

Palnik do creme brulee – działanie
Palnik do creme brulee to przyrząd, który:
– działa na gaz,
– ma wygodny, ergonomiczny kształt – jego używanie jest sprawne i komfortowe,
– jest całkowicie bezpieczny,
– jest łatwy w przechowywaniu (każda szafka będzie dobra – przyrząd jest mały, więc wszędzie się zmieści – łatwo będzie go też schować, by nie był używany przez dzieci do zabawy),
– jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, trwały – wytrzyma lata.

Czy warto mieć specjalny palnik do deserów?
Jeśli często robimy desery, lubimy eksperymentować i chcemy zachwycić naszą rodzinę, przyjaciół czy gości to palnika do creme brulee (https://www.gastropuls.pl/palniki-do-creme-brulee) nie może w naszym kuchennym wyposażeniu zabraknąć. Kupić ten przyrząd wystarczy właściwie raz w życiu, a może być przydatny.

Palnik wykorzystamy nie tylko do creme brulee, ale również np. do przypiekania bez na naszym torciku czy na tarcie. To bardzo poręczny sposób. Możemy karmelizować cukier nawet na oczach naszych gości, co z pewnością wprawi ich w zachwyt. Palniki do creme brulee dobrej jakości to dobra inwestycja oraz pomysł na prezent dla znajomej osoby, która lubi piec, ale jeszcze nie ma go w swojej kuchennej kolekcji.