Na wyposażenie każdej kuchni składa się wiele przydatnych gadżetów. Niektóre z nich są bardziej skomplikowane, a inne prostsze i znane od wieków. Jednym z takich przyrządów jest rózga kuchenna zwana inaczej trzepaczką. Jest to bardzo przydatna rzecz, która może znaleźć kilka zastosowań.
Przydaje się ona kiedy potrzebujemy szybko i dokładnie ubić pianę lub wymieszać składniki o różnej konsystencji. Mimo że wszystkie te czynności można wykonać przy użyciu robota kuchennego, warto jednak mieć w domu trzepaczkę do jajek. W razie awarii prądu, czy kiedy chcemy zrobić szybki, mały omlet nie musimy rozkładać wieloczęściowego miksera.
Co to właściwie jest trzepaczka do jajek?
Jest to przedmiot, który znany jest w kuchni od wieków, który każdy zna i posiada w swojej kuchni. Trzepaczka rózgowa przyda się do:
- ubijania bitej śmietany;
- ubijania jajek na biszkopt i bezy;
- ubijania majonezu;
- mieszania jajek na jajecznicę czy omlet;
- mieszania ciasta na naleśniki;
- przygotowywaniu sosów do sałatek, dipów i dressingów;
- zawsze kiedy nie mamy pod ręką miksera, a potrzebujemy coś szybko wymieszać czy ubić.
Jaką wybrać?
Na rynku dostępnych jest wiele rózg kuchennych od tradycyjnych ręcznych po elektryczne. Najczęściej produkowane są z drewna czy stali nierdzewnej czy silikonu. Można zdecydować się na trzepaczkę w kształcie zbliżonym do gruszki lub w kształcie spirali. Sklep.technica.pl oferuję wiele rózg kuchennych w zależności od potrzeb i upodobań.
Wybór odpowiedniej zależy od naszych potrzeb i predyspozycji. Jedno jest pewne: współczesne trzepaczki gwarantują wygodna i szybką pracę bez bólu ręki oraz gładką, dobrze napowietrzoną konsystencję produktu, który przygotowujemy.