Chcąc żeby kuchnia w lokalu gastronomicznym świetnie prosperowała, trzeba ją odpowiednio wyposażyć. Tym samym więc warto rozejrzeć się za sprzętem gastronomicznym najlepszej jakości.
Niskie koszty eksploatacji sprzętu gastronomicznego
Praktycznie w każdym lokalu gastronomicznym możemy w kuchni znaleźć taboret gazowy: https://www.gastropuls.pl/taborety-gastronomiczne. Jest to urządzenie bardzo praktyczne, a do tego użyteczne. Nie zajmuje wiele miejsca, za to można za jego pomocą przyrządzać jednocześnie kilka dań. Oczywiście, w sytuacji kiedy, wybierze się opcję czteropalnikową. Dodatkowym atutem taboretów gazowych jest fakt, że zasilane są gazem. Ich eksploatacja nie jest droga. Gaz, jako paliwo, zalicza się do jednego z tańszych paliw dostępnych obecnie na rynku.
Jak zbudowany jest taboret działający na gaz?
Zdecydowana większość urządzeń tego typu zbudowana jest w bardzo podobny sposób. Podstawę każdego taboretu stanowi palnik gazowy. Jest to element na którym można, poddawać obróbce cieplnej wszystkie dania. Kolejno zauważyć można metalowe ramy przypominające krzesełko. Stąd też nazwa urządzenia. Każdy taboret ma od jednego do nawet czterech palników. Wszystko zależy tutaj od zakupionego modelu.
Atuty taboretów stosowanych w gastronomii
Jednym z głównych atutów taboretów użytkowanych w kuchniach gastronomicznych jest fakt, że bardzo łatwo dbać o ich czystość. Znacznie ułatwia to niezbyt skomplikowana budowa. Kolejnym plusem pracy na tego typu urządzeniach jest fakt, że można na nich gotować nawet w czterech garnkach jednocześnie. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie dla wszystkich właścicieli lokali gastronomicznych, w których organizowane są duże imprezy. Eksploatacja również jest na plus. Zasilanie gazem powoduje, że sprzęt ten nie generuje wysokich kosztów. Zawsze można podłączyć nową butlę z gazem. W ten sposób na taborecie pracuje się bez przerwy.
Na co zwrócić uwagę, wybierając taboret?
Obecnie na ryku jest sporo rodzajów sprzętu tego typu. Jak więc wybrać ten, który będzie sprawdzał się najlepiej w codziennej pracy? Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na:
– wymiary kupowanego sprzętu – wiadomo, że w lokalach gastronomicznych gotuje się dużo i szybko. Stąd też dobrze jest zwrócić uwagę na solidną konstrukcję kupowanego sprzętu. Ważna będzie również ilość stanowisk pracy. Dobrze ustawiony taboret gastronomiczny będzie generował nawet dwa miejsca pracy;
– ilość palników – decydując się na taboret, dobrze jest wybierać taki, który ma jak największą ilość palników. Jest to niezwykle ważne w przypadku lokali gastronomicznych. Przy tym, w przypadku harcerzy czy wojskowych, taka opcja niekoniecznie musi się sprawdzić. Tutaj potrzebny będzie raczej kompaktowy sprzęt, który przenosi się z miejsca na miejsce. Najczęściej harcerze kupują jednak taborety z jednym palnikiem gazowym;
– zabezpieczenia – istotnym elementem działania taboretu są zabezpieczenia. Najważniejszym z nich jest ten, który odcina gaz w momencie kiedy, gaśnie palnik. W ten sposób minimalizuje się ulatnianie się gazu i sam jego wybuch.