Płatki wykonywane z nieaktywnych już drożdży, niezdolnych do rozwijania się w organizmie ludzkim, są produktem polecanym zwłaszcza tym osobom, które stosują dietę wegańską. Wyróżniają się dość specyficznym, mocno określonym smakiem. Niektórzy mówią, że przypominają połączenie orzechów i klasycznego żółtego sera, co pozwala im łączyć się ze zróżnicowanymi daniami. Płatki drożdżowe skomponują się zarówno z warzywami i strączkami, jak i mięsem. Jak konkretnie można je zatem zastosować?
Pomysł nr 1 – płatki w roli przyprawy
To jest właśnie ich główne i najczęściej wykorzystywane zastosowanie. Dzięki temu, że płatki mają naprawdę wyraźny i intensywny smak, są one w stanie zastąpić nawet zwykłą sól kuchenną. Można posypywać nimi gotowe kanapki, warzywne tarty i różnego rodzaju pasty. Wzbogacą one także smak wytrawnych muffinek i ciast. Wejdą w rolę nie tylko dodatkowej przyprawy, ale również i wzmacniacza smaku.
Pomysł nr 2 – płatki w roli zagęstnika
Na diecie wegańskiej nie wolno używać tych wszystkich kremowych jogurtów czy śmietan, które niestety najlepiej zagęszczają zupy, sosy i kremy. Można jednak sięgać po płatki z drożdży, czyli właśnie wegański zdrowy zagęstnik. Naprawdę łatwo się ich używa. Do wykonanej zupy czy sosu wystarczy dorzucić solidną garść płatków drożdżowych, a następnie całość porządnie zamieszać, aby płatki zdołały się rozpuścić. Niektórzy dodają je nawet do koktajli bądź szejków. Można po nie sięgać zawsze wtedy, gdy potrzebuje się jakiegoś zagęstnika do dania lub napoju.
Pomysł nr 3 – płatki w roli suplementu diety
Jako że płatki drożdżowe są po prostu zdrowym i wartościowym produktem, można je potraktować jak zwykły suplement diety i przyjmować w ich czystej formie. Dzięki temu, że mają one całkiem przyjemny smak i aromat, nikt nie powinien mieć z tym problemów. Codziennie rano lub w południe wystarczy sięgnąć po łyżkę takich płatków i popić ją sporą ilością wody. Taka dodatkowa suplementacja sprawdzi się w szczególności u osób niespożywających mięsa.