Jednym z pomysłów na wyjątkowo smaczną przekąskę jest klasyczny tatar ze śledzia (znany jeszcze z PRL-u), który można podać gościom choćby podczas imprezy sylwestrowej czy świąt Bożego Narodzenia. Stanowi on znakomitą alternatywę dla ciężkich dań typowo mięsnych, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Dodatkowo posiada mnóstwo cennych wartości odżywczych.
Instrukcja krok po kroku z przydatnymi wskazówkami
Jeśli chodzi o tatar ze śledzia przepis wymaga dysponowania kilkoma konkretnymi składnikami – filetami śledziowymi w zalewie octowej, solą, pieprzem, musztardą miodową, natką pietruszki, białą cebulą (ewentualnie czerwoną), ogórkami konserwowymi, dwoma jajami kurzymi, marynowanymi grzybkami i oliwą z oliwek. Pierwszym krokiem jest dokładne osuszenie śledzi za pomocą papierowego ręcznika. Następnie należy je bardzo drobno posiekać na drewnianej desce wraz z pietruszką, dodając miarowo przyprawy, musztardę i oliwę. Oto pozostałe istotne etapy:
- połączenie całości z przetartymi żółtkami jaj
- dodanie posiekanych ogórków, grzybów i cebulki
- ponowne wymieszanie wszystkich składników
- ułożenie niewielkich porcji na talerzykach
- udekorowanie pietruszką, koprem bądź kaparami
Opisany przepis na tatar ze śledzia znajdziesz na https://www.lisner.pl/przepisy/klasyczny-tatar-ze-sledzia.
Sposoby na podkręcenie smaku
Tatar ze śledzia można z powodzeniem serwować nie tylko na standardowych talerzach, ale również w dekoracyjnych salaterkach, na nielukrowanych pierniczkach, korzennych ciasteczkach, okrągłych kromeczkach razowego pumperniklu, a nawet na liściach sałaty masłowej. W wersji podstawowej omawiana przekąska charakteryzuje się wystarczająco wyrazistym i niepowtarzalnym smakiem, ale dla jego podkręcenia warto podczas przyrządzania dodać np. słodko-kwaśne owoce cytrusowe (wprowadzają orzeźwiającą nutę), pikantną papryczkę Jalapeno (gwarantuje przyjemną ostrość), suszone pomidorki koktajlowe czy chrupiące orzechy włoskie. Jak by tego było mało, klasyczny tatar ze śledzia doskonale współgra ze szlachetnym alkoholem – wskazane jest pokropienie go koniakiem, whisky, brandy lub bourbonem.