Fasola tonka to egzotyczny produkt znajdujący swoje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Fasola tonka, które nazywana jest także bobem, to owoc z drzewa tankowca wonnego. Rośliny te, dziko rosnące, można spotkać w Ameryce południowej i środkowej, w lasach deszczowych Amazonii.
Fasola tonka w wyglądzie podobna jest do wysuszonych rodzynek. Charakteryzuje się czarnymi pomarszczonymi ziarnami, a ich wnętrze jest ciemne. Fasola ta ma bardzo intensywny, łatwo rozpoznawalny zapach, stanowiący połączenie wanilii i cynamonu i migdałów. W aromacie tym można wyczuć także szafran goździki i pieprz.
Właściwości tej fasoli sprawiają że stosowana jest jako zamiennik wanilii. Z tego powodu wykorzystywana jest w przemyśle cukierniczym jako dodatek do lodów, sorbetów i deserów owocowych. O tonkę wzbogacane są także puddingi ryżowe ciasta i sałatki. smak owoców morza oraz zapiekanek na słodko również można podkreślić przy pomocy tonki. Podobnie rzecz ma się w przypadku owoców morza a zwłaszcza w przypadku przegrzebek. fasola tonka to aromatyzujący dodatek który wielokrotnie wykorzystywany jest przy produkcji piwa.
Fasola tonka wykorzystywana jest również przez producentów mydeł, żeli i dezodorantów. Przemysł kosmetyczny stosuje tonkę także do produkcji detergentów oraz luksusowych perfum. Z jej użyciem powstają też olejki zapachowe. Tonka jest jednym ze składników papierosów elektronicznych. W tradycyjnych wyrobach tytoniowych papierosy o smaku waniliowym produkowane są z substytutem w postaci fasoli tonka.