Pizza. Można ją przygotować samodzielnie od podstaw, lub kupić gotową i upiec w domowym piekarniku. Oczywiście gotową pizzę można jeszcze wzbogacić dodatkami. Każdą przed spożyciem trzeba jednak podpiec. Lubiący miękką, mogą gotową podgrzać w kuchence mikrofalowej. Gustujący w bardziej chrupiących i fani pizzy przygotowywanej samodzielnie od podstaw, muszą skorzystać z piekarnika. Jak włożyć pizzę do piekarnika i ją z niego wyjąć? Drewniana łopata do pizzy będzie przy tej pracy bardzo pomocna.
Łopatka do pizzy. Do kupienia w wielu miejscach
Drewniana łopata do pizzy dostępna jest w wielu supermarketach i sklepach z akcesoriami kuchennymi. Jej cena nie przekracza kilkudziesięciu złotych. Najtańsze takie łopatki do kupienia są już za nieco ponad dwadzieścia złotych. Przy zakupie nie należy jednak kierować się tylko ceną tego produktu, ale też innymi kryteriami wyboru.
Wielkość łopaty i wygodny uchwyt mają znaczenie
Łopata do pizzy ze sklepu gastronomicznego GastroNet24 powinna być większa niż pizze, które będą przy jej pomocy wkładane do piekarnika. Bardzo ważny jest też wygodny uchwyt, dzięki któremu dużo łatwiej nasunąć pizzę na łopatkę. Niektóre łopatki mają uchwyty dość długie. Wydawać by się mogło, że to dobre rozwiązanie, ale nie zawsze tak jest. Z małego piekarnika łatwiej wyciąga się pizzę łopatką z krótkim uchwytem. Oczywiście trzeba w tej sytuacji uważać na gorące części piekarnika.
Drewnianą łopatkę łatwo zniszczyć
Drewno jest bardzo podatne na uszkodzenia i zabrudzenia. Warto więc dbać o drewnianą łopatkę do pizzy, by długo spełniała swoją rolę. Wskazane jest ostrożne posługiwanie się nią. Nietrudno ją bowiem złamać. Bardzo duże znaczenie m a też jej częste i właściwe mycie. Drewno bardzo łatwo wchłania tłuste plamy, dlatego łopatkę po każdym użyciu powinno się umyć ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Przy myciu nie można się posługiwać metalowymi czyścikami lub gąbkami z bardzo szorstką powierzchnią, mogą bowiem spowodować powstanie zarysowań na powierzchni łopatki.