W gastronomii korzysta się z różnorodnych akcesoriów, które usprawniają codzienną pracę. Jedną z ciekawszych opcji jest granitor, doskonale znany w kuchniach restauracyjnych. Jest to urządzenie wyposażone w specjalne pojemniki, w których przechowuje się napoje lub desery lodowe. Sprzęty stawiają na system chłodzenia, tak aby zachować odpowiednią temperaturę w środku. Możemy liczyć na różne opcje chłodzenia, co daje wiele możliwości. Czym cechują się granitory? Jak wybrać najlepsze rozwiązanie? Co jest istotne?
Niezawodny granitor
Granitor doskonale sprawdza się w punktach serwujących soki owocowe, lody, mrożone kawy i herbaty, desery, drinki i koktajle. Faktem jest, że urządzenie jest niezbędne w lodziarniach, kawiarniach, podczas imprez plenerowych itp. Aktualnie sprzęt spotykamy także w galeriach handlowych i obiektach, gdzie organizowane są wydarzenia różnego rodzaju. Okazuje się, że granitory z łatwością znajdziemy w internetowym sklepie. Do wyboru mamy wiele propozycji, które spełnią nasze oczekiwania. Nowoczesny sprzęt pozwala zachować wygodę w codziennej pracy.
Warto wiedzieć, że nowoczesne urządzenia odznaczają się dodatkowymi funkcjami. Podczas zakupu trzeba mieć na uwadze wbudowany termostat, regulowanie gęstości mieszanego produktu, elektroniczny panel sterowania, czy też możliwość niezależnej pracy danych zbiorników.
Jak dokonać wyboru?
Jak wybrać granitor do gastronomii? Pamiętajmy o tym, że sprzęt musi być dobrany zgodnie z potrzebami lokalu. Trzeba dokładnie zastanowić się, jakie produkty tutaj serwujemy, czy też jakie jest natężenie ruchu. Co ciekawe, granitory składają się ze specjalnych zbiorników. Mogą posiadać kilka oddzielnych lub jedną komorę. Pojemność to zazwyczaj od 6 do 12 litrów, przy czym wiele zależy od danego modelu. Mniejsze urządzenia są przeznaczone głównie dla mobilnych punktów. Łatwiejsze w przenoszeniu są urządzenia z jedną komorą. Z kolei te wielokomorowe sprawdzają się na stacjonarnych stoiskach, gdzie chcemy zapewnić klientom liczne usługi.
Producenci oferują liczne produkty doskonałej jakości. Solidne urządzenia zapewniają bezawaryjną pracę i zgodność z obowiązującymi przepisami. Zazwyczaj produkcja opiera się na stali nierdzewnej. Jest to materiał trwały, odporny na działanie różnych czynników i bezpieczny w kontakcie z żywnością. Jak widać, granitor to sprzęt funkcjonalny, niezawodny i wytrzymały. Nic więc dziwnego, że jest tak chętnie wybierany przez punkty gastronomiczne. Do wyboru mamy wiele opcji, dlatego każdy znajdzie to, czego potrzebuje.