Przeciętna restauracyjna kuchnia wyposażona jest w szereg typowych elementów, takich jak garnki, patelnie, lodówki, a także oczywiście kuchnie gazowe. Rzecz jasna w każdej kuchni musi się znaleźć także miejsce na to, aby można było myć talerze i inne naczynia, w których przygotowywało się lub spożywało jedzenie. Jak się jednak okazuje, obecnie nie wykonuje się tego zadania ręcznie, lecz przy pomocy specjalnego urządzenia, a mianowicie zmywarki kapturowej. Czym ona jest i z jakiego powodu to właśnie ona przejęła to zadanie?
Co to jest zmywarka kapturowa?
Zmywarka jest urządzeniem, które towarzyszy nam od bardzo dawna. Przy jej pomocy, zamiast spędzać czas na zmywaniu, możemy oddawać się rozrywkom lub pracy. Co jednak bardzo ważne, sprzęt ten wykorzystywany jest także w kuchniach restauracyjnych. Rzecz jasna nie może to być taka sama wersja jak domowa, ponieważ jest ona zbyt mała, a także zbyt powolna.
Profesjonalna kapturowa zmywarka i jej różne modele używane w gastronomii cechuje się wyraźnie większym rozmiarem niż odmiana domowa, lecz także znacznie lepszymi właściwościami pracy. Przede wszystkim można za jednym razem umieścić w niej dużą ilość naczyń, lecz co więcej, czas jej pracy jest wielokrotnie krótszy. Świeże naczynia otrzymuje się nie po kilku godzinach, lecz kilku minutach.
Dokładność czyszczenia brudnych naczyń
Wielu osobom może się wydawać, że tak oszałamiająca szybkość pracy takiej zmywarki oznacza, że jest ona niedokładna i naczynia są co najwyżej pobieżnie umyte. Jak się jednak okazuje, jest zupełnie odwrotnie.
Z całą pewnością każdy spotkał się z sytuacją, gdy po wyjęciu naczyń z domowej zmywarki nie do końca były one takie, jakich się oczekiwało. Pewne zabrudzenia zwykle na nich po prostu pozostają. W przypadku modelu profesjonalnego nic takiego nie ma miejsca. Wszystko dzięki ogromnej temperaturze wody, w której myte są naczynia. Dzięki temu, że dochodzi ona nawet do 90 stopni Celsjusza, usuwany jest z naczyń absolutnie każdy brud, a co więcej, są one także sterylnie czyste, czyli pozbawione wszelkich bakterii.
Poprawa logistyki i wpływ na kuchnię
Jak można się łatwo domyślić, zakupienie takiej maszyny do restauracji przynosi szereg naprawdę bardzo ważnych korzyści. Poszczególne zalety sprawiają wręcz, że kuchnia działa efektywniej i sprawniej, co rzecz jasna przekłada się na zadowolenie klientów i lepsze opinie o pracy restauracji. Jak to wszystko jest możliwe?
Stoi za tym szereg czynników, począwszy od ogromnych rozmiarów zmywarki, dzięki czemu można na jedno mycie umieścić więcej rzeczy, lecz także sama szybkość mycia wynoszącą kilka minut. Nie mniej ważne jest jednak to, że taka zmywarka jest pionowa. W efekcie tego brudne rzeczy umieszcza się w zupełnie innym miejscu, niż je wyjmuje. Możliwe jest wtedy niemal taśmowe mycie brudnych naczyń, więc kucharze nie czekają na nie ani sekundy. A dzięki temu, że proces jest tak szybki i zautomatyzowany, żaden pracownik kuchni nie musi być oddelegowany do zmywania naczyń, jak to miało miejsce w przypadku ręcznego mycia.