Ashwagandha to roślina, której dobroczynne oddziaływanie na organizm znane jest już od wielu lat. Roślina wykorzystywana jest choćby w łagodzeniu objawów związanych z menopauzą lub w celu poprawy płodności mężczyzn.
Czym jest ashwagandha?
Ashwagandha (tu) to roślina pochodząca z Indii. Jej prozdrowotne działanie związane jest z obecnością witanolidów w zielu oraz glikowitanolidów zawartych w korzeniu. Witanolidy wykazują działanie antynowotworowe i przeciwbakteryjne, natomiast glikowitanolidy – adaptogennie.
W leczeniu jakich schorzeń wykorzystywana jest ashwagandha?
Szeń-szeń indyjski stosowany jest w celu ograniczenia negatywnego wpływu stresu na organizm. Przyjmowanie rośliny działa kojąco na układ nerwowy oraz odpornościowy. Ponadto szeń-szeń zmniejsza uczucie zmęczenia i jest wykorzystywana w leczeniu stanów lękowych, bezsenności i depresji. jego spożywanie jest zalecane w przypadku przykrych dolegliwości związanych z menopauzą oraz obniżeniem libido i płodności mężczyzn. Roślina jest silnym antyoksydantem i może być stosowania w przebiegu cukrzycy, choroby Alzheimera oraz wspomagająco podczas chemioterapii.
Czy warto wybierać produkty standaryzowane?
Wybierając produkty z ashwagandhą warto zwracać uwagę na ich standaryzację. Stanowi ona potwierdzenie wysokiej jakości preparatu oraz zawartości witanolidów przekraczającej 2,5%.
Czy przyjmowanie ashwagandhy ma jakieś ograniczenia?
Choć przyjmowanie rośliny w postaci sproszkowanej z reguły jest bezpieczne, to jednak zawsze warto zachować pewną ostrożność. Jest ona konieczna zwłaszcza w momencie rozpoczynania suplementacji. Ponadto osoby cierpiące na schorzenia tarczycy powinny jej przyjmowanie zawsze uzgodnić z lekarzem, ponieważ związki zawarte w roślinie mają wpływ na funkcje dokrewne. Żeń-szeń powiem być suplementowany z uwagą w przypadku równoczesnego przyjmowania leków nasennych i przeciwpadaczkowych oraz antydepresantów. Może również wywoływać efekt hipotensyjny oraz hipoglikemiczny. Należy również pamiętać o tym, że jego przyjmowanie może podrażniać błonę śluzową żołądka oraz zmiany skórne w postaci przebarwień. Roślina nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży, matki karmiące oraz dzieci.