Co warto wiedzieć o piecu konwekcyjno parowym marki Rational?

Piec konwekcyjno-parowy to świetne rozwiązanie przede wszystkim dla lokali gastronomicznych, czyli między innymi dla właścicieli restauracji. Z jego pomocą możliwe staje się przyrządzenie przeróżnych potraw, w wersji wytrawnej i na słodko. Kuchnia wyposażona w piec konwekcyjno-parowy staje się funkcjonalna, można liczyć także na zaoszczędzenie pieniędzy, to samo dotyczy miejsca, bo nie ma konieczności zaopatrywania się w szereg rozmaitych urządzeń.

Dlaczego warto zdecydować się na zakup pieca konwekcyjno parowego marki Rational?

Piec konwekcyjno parowy marki Rational: https://www.gastropuls.pl/piece-konwekcyjno-parowe/0,rational cieszy się dużą popularnością ze względu na jego funkcjonalność, można przygotować w nim różne potrawy, rewelacyjnie sprawdza się nie tylko do gotowania na parze. Wykorzystuje się go do blanszowania, duszenia, pieczenia, smażenia bez użycia tłuszczu i regenerowania potraw. W piecu znajduje się komora, która utrzymuje stałą temperaturę i właściwy poziom wilgotności, aby przyrządzane jedzenie zachowało swoje walory smakowe i zapachowe. Urządzenie zostało wyposażone w wentylator, którego łopatki są regularnie zraszane wodą, co przekłada się na powstawanie pary wodnej. 

Można mieć pewność, że będzie ona równomiernie ogrzewać jedzenie z każdej strony, co pozwoli uniknąć niedogotowanych potraw. Zostaną one idealnie ugotowane lub usmażone. Jeśli ktoś chce serwować dania, które będą miały wysoką wartość odżywczą, zachowają swoje walory smakowe podczas podgrzewania potraw, bez martwienia się o rozgotowanie, to warto w nie zainwestować. Duża wilgotność wewnątrz komory przeciwdziała nadmiernemu wysuszeniu jedzenia, nadal po wyjęciu z urządzenia pozostaje bardzo smaczne, jego wygląd zachęca do skosztowania.

Piec konwekcyjno parowy to zawsze dobry wybór

W przypadku pieca konwekcyjno-parowego można mówić o wielu zaletach, zalicza się do nich między innymi to, że przygotowane potrawy nie przenikają się swoimi zapachami. Możliwe staje się przyrządzanie wielu różnych dań w tym samym czasie, co przekłada się oczywiście na dużą oszczędność czasu i pieniędzy. Urządzenia są zasilane gazem lub energią elektryczną, w zależności od wybranego modelu. Mniejsze wydatki dotyczą również zużycia wody, kucharze mają mniej pracy do wykonania. Najczęściej wybór pada na piece gazowe ze względu na tańszą eksploatację, ale trzeba wydać nieco więcej pieniędzy na ich zakup. Będzie to jednak długoterminowa inwestycja, która szybko się zwróci. 

Można jednak być pewnym, że nawet po wybraniu modelu na prąd elektryczny koszty użytkowania nie są wysokie, piece konwekcyjno-parowe należą do sprzętu energooszczędnego. Jest to uniwersalne rozwiązanie dla wielu lokali gastronomicznych, małego bistra i dużej restauracji. W każdym przypadku możliwe staje się sprawne przygotowywanie pysznych i zdrowych posiłków, które smakują klientom i skłaniają ich do ponownego odwiedzenia lokalu, zamówienia kolejnej potrawy. W przypadku korzystania z pieców konwekcyjno-parowych praca kucharzy staje się zdecydowanie wydajniejsza, co ma szczególne znaczenie przy dużych obrotach.