Wszelkie rodzaje pożywienia, które są obecnie dostępne w sklepach, posiadają mnóstwo konserwantów w składzie. Wpływa to niekorzystnie nie tylko na ogólną ilość zawartych w nich wartości odżywczych, ale także na zdrowie ludzkie. Zdecydowanie lepszym wyborem – o ile to możliwe – są pożywienia bez konserwantów.
Dlaczego to ma znaczenie?
Wędliny i inne rodzaje mięs kanapkowych, które zawierają duże ilości konserwantów, nie psują się przez długi czas. Jednocześnie – są znacznie mniej korzystne dla zdrowia od wędlin pozbawionych tych dodatków. Nabywając naturalne wędliny paczkowane – wystarczy kupić ich nieco mniej, gdyż jedzenie pozbawione konserwantów psuje się znacznie szybciej niż ludzie są do tego przyzwyczajeni.
Jednakże, nabywając takie pożywienie, nie dostarcza się do organizmu zbędnej chemii, która jest nagromadzona w większości produktów spożywczych.
Jakie konserwanty są stosowane w większości produktów?
W dużej części wędlin paczkowanych powszechnie dostępnych w sklepach znajduje się azotyn sodu. Jest to chemiczna substancja konserwująca, która – oprócz wydłużenia terminu ważności produktu – wpływa również na jego kolor. Naturalnie wędliny mają bowiem różowy kolor w odcieniu lekko szarawym, czego nie można zaobserwować na wyrobach dostępnych w sklepach.
Należy unikać tego konserwantu w dużej mierze przez wzgląd na własną wątrobę. Jest to sztuczna, chemiczna substancja, która musi zostać „przerobiona” przez ten organ, co jest dodatkowym obciążeniem i kolejnym „obowiązkiem” nakładanym na nią.
Dodatkowo, nie bez znaczenia pozostaje fakt, że – oprócz opisanego negatywnego wpływu na zdrowie – konserwanty wywołują również zaburzenia metabolizmu, które w konsekwencji prowadzą do nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej. Taka konsekwencja, w połączeniu z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi, może prowadzić do tycia. Dlatego też, gdy jest to możliwe, warto wybierać wysokiej jakości, zdrowe wędliny bez konserwantów. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie lepszego zdrowia i samopoczucia.