Świeżo wyciskane soki, to jeden z najlepszych sposobów na wzbogacenie diety w wybrane owoce i warzywa. Wystarczy nam odrobina czasu i porządna sokowirówka. Przepisy znajdziemy w sieci lub stworzymy samemu, co nie jest wcale trudną sztuką.
Sokowirówka sposobem na wzbogacenie diety
Diety i zdrowy tryb żywienia to prawdziwy trend w ostatnich latach. Coraz częściej zwracamy uwagę, na to ile jemy i co jemy, Mamy dość wysoko przetworzonych produktów i gotowych dań. Znów modne stają się świeże owoce i warzywa, które możemy przygotować sami w domu. A potrzeba do tego niewiele sprzętu. Najlepsze będzie sokowirówka, która wyciśnie co najlepsze z wybranych owoców i warzyw, wzbogacając naszą dietę o witaminy w nich zawarte. Soki są przecież bardzo lubiane i można przelać je do butelki wielokrotnego użytku, by zabrać ze sobą w dowolne miejsce.
Tip: jeżeli nie lubimy bardzo słodkich soków, możemy zawsze je zmieszać z wodą, przez co będą odrobinę mniej kaloryczne i jeszcze lepiej nawodnią organizm.
Świeżo wyciskane w domowej sokowirówce soki owocowo-warzywne, to także świetny sposób na wzbogacenie dziecięcej diety, w której przemycimy ogromne ilości witamin, także z mniej lubianych przez dzieci warzyw.
Oferta sokowirówek, zawarta jest na: https://sklep.technica.pl/sokowirowki
Najlepsze owoce i warzywa do sokowirówki
Dzięki możliwości wyciskania soków z warzyw i owoców możemy tworzyć niesłychanie smaczne i kolorowe mieszanki, pełne witamin z każdej grupy. Witamin, które korzystnie wpłyną na funkcjonowanie naszego organizmu. Które owoce i warzywa wybrać do sokowirówki?
- Jabłka,
- pomarańcze,
- gruszki,
- grejpfruty,
- marchew,
- kiwi,
- cytryna,
- limonka,
- ananas,
- papaja,
- mango,
- pomidor,
- burak,
- seler.
Do soków warto dodawać inne składniki, by wzbogacić ich smak i różnorodność. Imbir, miód czy cynamon, to tylko te najpopularniejsze. Soki zaleca się pić od rana do mniej więcej wczesnych godzin popołudniowych. Raczej unikamy ich picia wieczorem. Należy pamiętać, że każda szklanka soku to też kalorie, które należy uwzględnić, jeżeli skrupulatnie liczymy spożyte każdego dnia kalorie.
Tworząc soki owocowo-warzywne, możemy skorzystać z przepisów dostępnych w sieci (jest tego naprawdę dużo) lub samemu poeksperymentować i sprawdzić, co najlepiej odpowiada naszym kubkom smakowym.