W każdej dużej kuchni niezbędny jest profesjonalny piec. Umożliwia on przygotowanie różnorodnych dań, od świetnie wysmażonych mięs po makarony, a nawet służy do wypieków pizzy czy zapiekanek.
Piece konwekcyjne, które zostały zaprojektowane dla branży gastronomicznej, znacząco różnią się od standardowych urządzeń przeznaczonych dla użytkowników indywidualnych. Pozwalają one dokładnie ustawić temperaturę, o wiele mocniej rozgrzewają się, szybciej pieką i posiadają wiele dodatkowych funkcji.
Który piec konwekcyjny najlepiej wybrać?
Zanim wybierzemy się na zakupy pieca konwekcyjnego (takiego jak tutaj), powinniśmy dokładnie określić, jakie ma mieć wymiary. Jest to uzależnione głównie od miejsca dostępnego w lokalu oraz ilości klientów, którzy będą obsługiwani.
Na polskim rynku możemy znaleźć małe urządzenia, które można użytkować nawet w food trucku, ale także duże, wolnostojące i wielokomorowe piece. Im większy model wybierzemy, tym cena będzie wyższa, ale z drugiej strony będziemy mogli w nim przygotowywać jednocześnie znacznie więcej porcji dań.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze pieca konwekcyjnego?
Przed wyborem odpowiedniego urządzenia warto zwrócić uwagę na wiele istotnych szczegółów.
Przede wszystkim ważne będą takie parametry jak:
- zasilanie,
- przeznaczenie,
- maksymalna temperatura,
- automatyczne sterowanie.
Piece konwekcyjne mogą być zasilane na gaz lub energią elektryczną. Wybór konkretnego sprzętu uzależniony będzie także od profilu działalności i przeznaczenia urządzenia.
Dobrze jest także ustalić, do jakiej maksymalnej temperatury ma się rozgrzewać oraz czy interesuje nas automatyczne sterowanie. W ten sposób będziemy mogli wybrać najlepiej dopasowany piec dla naszych pogrzeb.